Els motius

Els anys d’especulació immobiliària i de febre constructora han deixat al seu darrere una gran quantitat de solars abandonats a molts barris de Girona i Salt. Espais requalificats i adquirits per fer-hi el gran negoci construint-hi pisos, ara són erms sense cap ús i tan sols acumulen deixalles.

En paral·lel, veiem com cada cop més gent es troba en situació de pobresa o hi és a les portes, i té problemes per fer front a les despeses bàsiques d’alimentació, necessitant recórrer a la beneficiència (el 2012, el 14% de saltencs va dependre del banc dels aliments). Amb un hort de tan sols 30 metres quadrats es pot autoabastir de verdures bàsiques una persona durant un any. Per què no aprofitar aquests solars abandonats per a fer-hi horts, on la gent pugui cobrir bona part de les seves necessitats alimentàries?

És evident que tenim un problema amb el sistema de producció d’aliments actual, que depèn fortament de mà d’obra barata, i del petroli, per a fabricar pesticides i fertilitzants, i per transportar els productes (els aliments viatgen una mitjana de 5.000 km entre el lloc de producció i el de consum). Aquesta agricultura industrial, a més, perjudica la fertilitat del sòl i disminueix la biodiversitat dels agroecosistemes. Per evitar això, per lluitar contra el canvi climàtic i per prevenir la futura escassedat de petroli (i la seva pujada de preu), cal relocalitzar la producció d’aliments i deslligar-la de pesticides i fertilitzants de síntesi: per tant, cal anar cap a l’agricultura ecològica local i de proximitat. Què hi ha millor que produir les verdures a la mateixa ciutat, per tant?

En la mateixa direcció, cal recuperar les varietats tradicionals de fruites i verdures, més adaptades a l’ambient mediterrani (fins ara  ja hem perdut el 75% de les varietats tradicionals a tot el món), conèixer els cicles de la natura de la qual depenem, i no deixar perdre els extensos coneixements i tradicions que tenim relacionats amb les pràctiques de l’hort.

Per tot això, recuperem els solars abandonats per l’especulació urbanística de cada barri per a fer-hi horts comunitaris, i mengem-nos la ciutat!